De meterkast is de technische ruimte in een woning/pand waar diverse meters zijn opgesteld. In deze kast kan ook de groepenkast zitten. Worden deze niet periodiek geïnspecteerd dan is de kans op brandgevaar groter.

De meterkast

De meterkast is simpelweg een technische ruimte waarin verschillende meters voor onder andere water, gas en stroom zitten. Ook zitten in deze ruimte vaak de hoofd- en aardlekschakelaars. De meterkast wordt ingericht aan de hand van het bouwbesluit 2012.

Onderdelen in een meterkast uitgebeeld. Foto: Stedin.net

Groepenkast

De groepenkast verdeelt de energie van de gehele woning in groepen. Per groep zijn er een aantal installaties aangesloten, zoals een wasmachine en verlichting. Om de veiligheid van de installatie te garanderen levert een groep een maximum hoeveelheid stroom. Mocht er van één groep teveel stroom gevraagd worden, dan slaat de groep eruit. Gebeurt dit niet dan kunnen de kabels gaan smelten. Op deze manier wordt dus brandgevaar geminimaliseerd.

Werkzaamheden inspectie

Om de veiligheid van uw elektrotechnische installatie te garanderen wordt de volledige meterkast gecontroleerd. De monteur bekijkt visueel of de gehele installatie in orde is. Daarna meet hij de aardverspreidingsweerstand. Bij een onjuiste weerstandswaarde kan een gevaarlijke situatie ontstaan in de gehele installatie.

Over Biemond Elektro

Biemond-elektro, onderdeel van PronkGroep, is een installateur met een passie voor elektrotechniek. Wij onderhouden, installeren en renoveren alles dat elektrotechniek bevat, voor bedrijven, consumenten en woningbouw. Welke vraag u ook heeft, wij vertellen u er graag meer over. Mail naar , bel naar 088 4009 910 of klik hier voor onze oplossingen.