De komende maanden zijn ze weer bij u in uw woning: verlichting en elektronische elementen. Ook in de winkels liggen er weer veel pratende sinterklazen, dravende rendieren en versierde kerstbomen. Misschien worden uw bomen en struiken ook volop in het licht. In huis komen de elektrische gourmetsets en warmhoudplaten ook weer van zolder.

Dit geeft natuurlijk een vrolijke sfeer in de november en december. En de sfeer moet ook zo blijven. Daarom zijn hier enkele tips om de maanden gezellig en veilig door te komen. Niet alleen thuis, maar ook op het werk.

Niet elk probleem bij elektronica is kortsluiting

Veel mensen denken direct aan kortsluiting als er een probleem is met hun elektra. Kortsluiting komt het meest voor, maar is niet het grootste gevaar. Er kortsluiting is in uw huis wanneer er twee elektronische draden elkaar aanraken en een verhoogde stroomtoevoer ontstaat.  Bij kortsluiting slaat de aardlekschakelaar om en valt de stroom uit. Ook kan het zijn dat er veel hoogspanning door de zekering gaat, waardoor deze kapot gaat. Hierdoor is het gevaar van kortsluiting vaak direct geweken.

In de laatste maanden van het jaar zijn er in veel huishouden extra elektronische elementen in huis. Door de toename van gebruik van stroom kan er overbelasting ontstaan. Dit komt voor als er sprake is van een te grote vraag naar stroom, bijvoorbeeld wanneer er teveel elektrische apparaten tegelijk aan staan. Op de plek waar de weerstand het hoogst is, vindt overbelasting plaats. Hierdoor stijgt de temperatuur. Die kan zo hoog worden dat er brand ontstaat. Kortsluiting merk je meteen. Overbelasting meestal niet.

Bij overbelasting is het gevaarlijke dat het niet direct zichtbaar is. Hierdoor kan het na verloop van tijd steeds erger worden voordat het merkbaar is. Vaak is het dan al te laat en is er al sprake van schroeien, smeulen of, in het ergste geval, brand. Wanneer een stroomdraad of apparaat verkleurd, lees zwarter wordt, is er vaak sprake van overbelasting. De plek waar de verkleuring plaatsvind wordt te warm en gaat eigenlijk een beetje in de brand staan. Het voordeel wanneer dit gebeurt is wel dat je het gaat ruiken en hierdoor heb je door dat er iets mis is.

9 tips om overbelasting te voorkomen

Wanneer een verbinding tussen stroomdraden niet goed is, ontstaat overbelasting en dus hittevorming. Bij veel verbindingen tussen stroomdraden worden kroonsteentjes gebruikt. Dit is een verbinding dat veel weerstand heeft. Ook kan er overbelasting ontstaan als er teveel apparaten tegelijk aan staan op dezelfde stroomdraad zijn aangesloten. Wanneer dit gebeurt wordt er teveel stroom gevraagd voor de draad. Vanuit PronkGroep geven we je graag 9 tip ons overbelasting te voorkomen.

Hoe kan je elektronische gevaren voorkomen en overbelasting vermijden?

  1. Sluit alle apparaten die een vaste locatie hebben, zoals een computer of een koffiemachine, aan op een vaste contactdoos. Gebruik hiervoor dus geen verlengsnoeren. Bij elke verbinding tussen stroomdraden neemt de kans toe op oververhitting, omdat de weerstand wordt verhoogd.
  2. Gebruikt u een kabelhaspel? Zorg er dan voor dat deze helemaal wordt uitgerold. ook wanneer dit niet nodig is. Doordat de stroomdraad opgerold is, kan de warmte die hier ontstaat niet weg. Daardoor is de kans op oververhitting groter. Ook bij het gebruik van bijvoorbeeld een stofzuiger moet u hierop letten. De stroomdraad zit in de stofzuiger opgerold en zal warm worden bij gebruik.
  3. Meterkasten zijn voor stroom, niet om spullen in op te slaan. Gebruik een meterkast dan ook niet als opberghok. Door de spullen kan de warmte niet goed weg en kan de temperatuur oplopen. Ook is de ontbrandingstemperatuur van de producten vaak lager. Hierdoor is de gevaar op brand groter.
  4. Gebruik de juiste diameter bedrading om verbindingen te maken. In een dun snoertje loopt de weerstand – en dus de temperatuur – snel op. Een straalkacheltje aansluiten met een speakersnoertje is vragen om problemen.
  5. Let op scherpe randen die elektriciteitsdraden kunnen beschadigen. Op de plaats van een beschadiging neemt de weerstand toe. En de kans op kortsluiting. Zorg dus voor bescherming tegen slijtage.
  6. Herstel kapotte draden, stekkers en contactdozen meteen. Ga niet in de weer met plakband of andere lapmiddelen. Vervang knipperende en roodgloeiende TL buizen direct. Door de opgebouwde hitte kunnen deze buizen knappen. De gloeiende delen kunnen brand veroorzaken.
  7. Sluit zo min mogelijk apparaten aan op hetzelfde contactpunt. Ga uit van maximaal 2500 watt voor alle apparaten samen. Dan zit je aan de veilige kant.
  8. Laat veranderingen aan de elektrische installatie uitsluitend uitvoeren door bevoegde installateurs. Zorg dat de elektrische installatie in je bedrijf voldoet aan de NEN1010 en de NEN 3140.
  9. Laat in je bedrijf periodiek een thermografisch onderzoek uitvoeren. Hierbij worden met een infraroodcamera temperatuurverschillen en overbelasting in de elektrische installatie opgespoord. Bij een dergelijk onderzoek kan en moet de elektrische installatie in gebruik zijn. Je bedrijf hoeft niet stilgelegd te worden.

Meer weten? Maak een afspraak.