Gaat u in de toekomst uw huis renoveren? Zorg dat u zich goed voorbereid. Bij het verbouwen van uw woning komen er namelijk vaak veel dingen bij kijken die u niet van tevoren had ingeschat. De ruimtes die u opknapt moeten er goed uitzien. Een mooie betegelde of behangen muur moet natuurlijk goed passen bij het interieur. Veel mensen vergeten de elektra. Een kast die voor een stopcontact staat of een lamp die moet worden verhangen. Woont u dan ook nog in een oudere woning? Dan is de kans aanwezig dat de gehele elektra nooit is vervangen. Om problemen in de toekomst te voorkomen, is het slim om alles gelijk mee te nemen. Immers, u hoeft dan maar één keer in het puin te zitten. Om u te helpen bij het renoveren van uw elektronica hebben wij 5 stappen op papier gezet. Door de stappen te volgen bespaart u niet alleen geld, maar ook irritatie achteraf. Biemond Elektro, onderdeel van PronkGroep, geeft  u graag 5 tips die u helpen bij het renoveren van elektra.

Tip 1: Zorg voor een goede voorbereiding

Voordat u begint met de gehele verbouwing, is het van belang om goed inzicht te hebben in het gewenste eindresultaat. Met een goede schets, plattegrond of 3d tekening komt u al een heel eind. Hierin kunt u uw interieur plaatsen en verschuiven zodat de nieuwe situatie volledig is wat uw wenst. Tijdens het maken van deze voorbereiding mag de elektra niet worden overgeslagen. Bijvoorbeeld als u uw televisie op een nieuwe plaats zet, moet deze een stopcontact kunnen bereiken. Geef daarom ook de verschillende elektriciteitspunten aan op de plattegrond. Op deze manier heeft u direct inzicht of en waar het nodig is om uw leidingen aan te passen. Doordat u van tevoren goed inzichtelijk heeft gemaakt waar de elektronica in de nieuwe situatie gaat bevinden. Hierdoor loopt u niet tegen onverwachte, vervelende verrassingen op tijdens of na de werkzaamheden.

Voordat u werkzaamheden gaat uitvoeren aan de elektra, zorg ervoor dat de stroom volledig is uitgeschakeld. Wij willen graag dat iedereen veilig zijn werk kan uitvoeren. Staat er nog stroom op uw leidingen, dan is de kans erg groot dat u een stroomschok krijgt. Zet daarom altijd de stroom uit voordat u werk aan de elektra uitvoert. Wat nog wel eens wil voorkomen, is dat mensen denken dat ze de stroom hebben uitgeschakeld. Om hier dit zeker te weten voelen ze met hun blote handen aan de leidingen. Dit levert veel onnodige pijn. Om er toch zeker van te zijn dat de stroom uit is geschakeld gebruik dan een spanningsmeter. Deze meter geeft aan of en hoeveel spanning er op de kabel bevindt. Hierdoor bent u verzekert dat de stroom volledig is uitgeschakeld en u geen stroomschok krijgt.

Tip 2: Kijk uw huidige elektra na

Tijdens de verbouwing van uw huis is er natuurlijk de mogelijkheid dat u in uw woning het een en ander gaat slopen. Terwijl u de muren renoveert is het slim om alle kabels en leidingen van uw elektra na te zien. Hierdoor bent u er zeker van dat u niet onverwachts in het donker komt te zitten. Weet u tijdens de inspectie niet waar u naar moet zoeken? Dan kunt u altijd een professional inschakelen. Hij weet precies waar een goede elektrakabel aan moet voldoen en wat eventuele problemen kunnen gaan opleveren.

Bij het inspecteren van de elektra in uw muren kijkt u vooral naar eventuele mankementen aan de kabels. Dat er geen problemen zijn gevonden bij de leidingen, wil niet direct zeggen dat alle elektra goed in orde is. Naast kabels, stopcontacten en schakelaars in en rond de muren bestaat elektra onder andere ook uit de meterkast. Zeker wanneer de elektra in de meterkast is verouderd, ontstaat er een kans dat in de toekomst de problemen hier starten. Zo kan een verouderde meterkast kortsluiting veroorzaken omdat de kabels elkaar aanraken. Door dit op tijd aan te pakken verkleint u de kans op eventuele trammelant.

Tip 3: Zorg voor toekomstbestendige elektra

In de huidige nieuwbouwwoningen worden geen groepenkasten meer aangelegd die zijn voorzien van stoppen. In plaats van die stoppen worden er automaten aangebracht. Deze zijn een stuk veiliger wat betreft elektronische problemen. Ook is een ander bijkomend voordeel dat u een stuk minder werk heeft als er kortsluiting plaatsvindt.  Woont u daarom in een ouder huis? Dan is het slim om na te gaan of uw groepenkast nog toekomstbestendig is. Als u toch aan het verbouwen bent, is het verstandig om de elektrische installatie in uw meterkast ook direct te renoveren.

Tip 4: Zorg dat alles op de juiste manier is aangesloten

Om de elektra in uw woning te renoveren heeft u genoeg kennis van zaken nodig. Twijfelt u of u genoeg van elektronica afweet? Stelt u zichzelf dan de vraag of het verstandig is om alles zelf uit te gaan voeren. Indien u ervoor kiest om alles zelf te renoveren, test nadien direct of alles helemaal goed is aangesloten en daadwerkelijk werkt. Denk niet dat alles werkt wanneer u het heeft aangesloten. Het is per slot van rekening spijtig wanneer u alle elektra hebt aangesloten en weggewerkt en u naderhand erachter komt dat het niet (goed) werkt. Dat betekent dat de muren opnieuw opengemaakt moeten worden en u wellicht werk voor niets heeft gedaan.

Tip 5: Weet waar u aan begint

Wanneer u weinig ervaring heeft met het elektra renovatie is het een zeer moeilijke aangelegenheid. Al helemaal als u nog nooit met elektra hebt gewerkt. Naast dat het niet gemakkelijk is, kan het ook nog gevaarlijk zijn als u niet weet wat u doet. Daarom is het in de meeste gevallen niet handig om zelfstandig de werkzaamheden uit te voeren. Huur daarom een goede professional in die alles tot in de puntjes goed uitvoert. Hij werkt dagelijks met elektra en weet daardoor als geen ander hoe hij de elektra in uw woning moet renoveren of vervangen.

Kijk op onze website wat wij voor u kunnen betekenen: biemond-elektro.nl/oplossingen/renovatie/